Інвертор для сонячних батарей і його роль в системі сонячної електростанції

Інвертор для сонячних батарей і його роль в системі сонячної електростанції

Якщо ви вирішили забезпечити свій будинок електроенергією з використанням власної сонячної електростанції, однієї покупки і установки комплекту панелей буде недостатньо. Вся система включає ще кілька основних видів комплектуючих, без яких станція не буде нормально працювати. Одним з таких елементів є спеціальний інвертор.

Якщо ви вирішили забезпечити свій будинок електрикою з використанням власної сонячної електростанції, однієї покупки і установки комплекту панелей буде недостатньо. Вся система включає ще кілька основних видів комплектуючих, без яких станція не буде нормально працювати. Одним з таких елементів є спеціальний інвертор. Призначення цього агрегату в перетворенні постійного струму, який виробляють сонячні батареї, в змінний - пригодний для харчування електричних приборів. Без інвертора неможливо буде використовувати отриманий струм для побутових потреб - хіба що для заряду деяких акумуляторів.

Як працює інвертор для сонячних батарей - схема, фото

Якими різновидами представлені інвертори для сонячних електростанцій?

За типом використання прилад класифікується на наступні види:

  • Мережеві (синхронні);
  • Автономні;
  • Гібридні.

Мережеві дають можливість зберігати надлишки отриманої енергії, які перенаправляються в основну мережу. Якщо кількість споживаної енергії в певний момент перевищить кількість що виробляє станція, прилад візьме її з основної мережі. Ця властивість — гарна страховка на випадок зниження продуктивності сонячних батарей через похмуру погоду.

Автономні інвертори виконують перетворення струму по акумуляторному ланцюгу, а сгенерована електроенегрія може вікористовуватися електроприборами, що знаходяться в домі. При виборі цього виду необхідно розрахувати суммарне навантаження від приборів, працюючих в домі, та ймовірності виникнення напруги при підключенні деяких з них.

Гібридні інвертори є найбільш дорогими по ціні і поєднують в собі функції двох попередніх видів. Вони забезпечують стабільне надходження змінного струму, незважаючи на будь-які умови, і запобігають поломки побутової техніки, що виникають унаслідок різких перепадів напруги.

За типом сигналу інвертори можуть бути:

  • З прямокутним сигналом

Вони найдешевші. Оскільки пристрої не здатні захистити від перепадів напруги, їх рекомендують застосовувати виключно для живлення освітлювальних приладів.

  • З синусоїдальним сигналом

Якість одержуваного від них струму значно вище, ніж того, який надходить від централізованої мережі. Від таких інверторів можна підключати потужну техніку (насоси, холодильники, котли і т.д.), і не боятися стрибків напруги.

  • З псевдосінусоідальним сигналом.

Чи є більш доступною альтернативою синусоидальному типу обладнання. Однак їх не варто застосовувати для чутливих приладів через недосконалий вихідний сигнал. В роботі підключеного обладнання іноді можуть з'являтися певні перешкоди або шуми.

Чи можна підключати інвертор для СЕС самостійно?

Щоб підключити пристрій до сонячної електростанції, потрібне вміння читати схеми і навички роботи з електрообладнанням. При використанні автономних інверторів повинні бути встановлені автоматичні запобіжники. Якщо інвертор має потужність вище, ніж 500 ват, необхідно поставитися до його підключення особливо відповідально, і забезпечити жорстке з'єднання для надійного контакту. При занадто слабкому контакті існує великий ризик іскріння, що, в свою чергу, може призвести до пожежі. У цій ситуації доцільно довірити завдання професіоналам, які мають досвід аналогічної роботи.

Пошук по тегам