Монокристалічні або полікристалічні сонячні батареї - які вибрати?

Монокристалічні або полікристалічні сонячні батареї - які вибрати?

Ринок сонячний панелей пропонує безліч різновидів, при цьому найчастіше люди вибирають монокристал або полікристал, адже ці панелі володіють універсальними характеристиками. Тому немає нічого дивного, що багато хто починає цікавитися: яка сонячна панель краще і ефективніше?

Ринок сонячних панелей пропонує безліч різновидів, при цьому найчастіше люди вибирають монокристал або полікристал, адже ці панелі володіють універсальними характеристиками. Тому немає нічого дивного, що багато хто починає цікавитися: яка сонячна панель краще і ефективніше? І ось тут існує безліч спірних моментів, так як сонячні батареї полікристалічні та монокристалічні схожі за своїми характеристиками, при цьому у них різна ефективність і вартість.

Що собою являють монокристалічні батареї

Монокристалічна сонячна батарея (панель) фото

Монокристалічні батареї виготовляються з кремнію. Завдяки цьому вони відрізняються високими показниками ефективності. А справа в тому, що фотоелектричні перетворювачі працюють на максимальній потужності, відповідно ККД становить 19 - 22%. І визначаючись з вибором, монокристалічні чи полікристалічні сонячні батареї, важливо розуміти, що ККД останніх 16 - 18%.

Що таке полікристалічні батареї

Полікристалічна сонячна батарея (панель) фото

Головна перевага панелей такого типу - це прийнятна вартість. Справа в тому, що їх основний матеріал має в складі безліч додаткових компонентів (приблизно на 20% дешевше, якщо взяти середньостатистичного виробника). При цьому їх ефективність роботи нижче, а це є відштовхуючим чинником. Але, якщо уважніше дивитися на терміни окупності, то тут складається цікава картина, так як невисока вартість збільшує окупність від конкурента всього на 5%. Але, якщо необхідно добувати велику кількість сонячної енергії, то важливо розуміти, якими відмінностями володіють сонячні батареї монокристал і полікристал.

Порівняння панелей: недоліки та переваги

Порівнюючи між собою два типи панелей, кожен повинен розуміти, чим відрізняються монокристалічні панелі від полікристалічних, звичайно - це зовнішній вигляд і їх ККД. У монокристалів ККД вище, тому в умовах дії зеленого тарифу період окупності знижується. Полікристалічні менш ефективні, проте якщо купувати панелі від перевірених виробників, то різниця складе всього кілька відсотків.

Які сонячні батареї краще в залежності від терміну окупності

І ось тут всі повертаються до питання: які панелі краще монокристалічні або полікристалічні? Однозначної відповіді немає, адже якщо подивитися на переваги і недоліки, можна зробити висновок що у них приблизно рівний термін окупності. Наприклад, якщо взяти сонячну електростанцію на 30 кВт з монокристаллическими панелями, вона окупиться приблизно через 4-4,5 років, а з полікристалічними через 5-6 років, в залежності від регіону країни. Також чистий дохід від СЕС з монокристалом буде вище ніж з полікристалів. Так що вибір сонячних панелей залежить від багатьох факторів і доступного бюджету, який ви готові вкласти.

Пошук по тегам