Небувалий розвиток зеленої енергетики в Україні

Небувалий розвиток зеленої енергетики в Україні

Виходячи з показників статистики, кожен другий день на території України створюється одна потужна сонячна електростанція, а також 25 невеликих станцій, призначених для забезпечення електроенергією домогосподарств. По сьогоднішній день країна ще не знала такого великого розвитку зеленої енергетики.

Виходячи з показників статистики, кожен другий день на території України створюється одна потужна сонячна електростанція, а також 25 невеликих станцій, призначених для забезпечення електроенергією домогосподарств. По сьогоднішній день країна ще не знала такого великого розвитку зеленої енергетики.

Сергій Євтушенко, який на сьогоднішній день займає посаду керуючого компанії UDP RENEWABLES, що займається зведенням сонячних електростанцій, говорить про те, що йому достатньо всього трьох факторів, які б змогли пояснити настільки стрімке зростання зеленої енергетики на території України.

Європейський приклад

Першим фактором є підвищений попит на зелену електроенергію, який сформувався на території України в 2000-х роках. Варто тільки задуматися, що в таких провідних країнах Європи, як Фінляндія, Швеція, Ісландія і деякі інші, відсоток використовуваної зеленої електроенергії вже перевищує рівень традиційного джерела. На даний момент в Україні рівень виробництва зеленої електроенергії прирівнюється всього до 2%.

  • Ісландія - 72%;
  • Норвегія - 72;
  • Швеція - 55;
  • Фінляндія - 41%;
  • Латвія - 39%.

Ціна питання

Другим фактором є інтегрований ще в 2010 році зелений тариф. На той час вартість одного кіловата, виробленого відновлюваними джерелами енергії, перевищувала вартість традиційної електроенергії в 10 разів. На 2020 рік вартість одного кіловата зеленої електроенергії прирівнюється до 0,15 євро, що в три рази дорожче ціни на традиційні тарифи.< / p>

Ніякої монополії

І третім фактором є внесені зміни до чинних законопроектів. Сьогодні вони демонополізували місцевий ринок. Варто тільки подумати, що протягом чотирьох років на ринку зеленої електроенергії панував всього один гравець, яким був віце-прем'єр Клюєв Андрій. Саме під його компанію Activ Solar уряд згенерував унікальні норми, які гарантовано забезпечували завищені тарифи, а також відсутність будь-яких проблем при підключенні до мереж.

Солнечные станции Украина

Президент Ассоциации солнечной энергетики Украины Юрий Фаворский говорит о том, что по факту на территории Украины действовала некая аллегорическая система, так как одна единственная компания занимала практически весь местный рынок. Но когда в 2015 году на рынке зеленой энергетики были введены единые условия для всех участников, стали подключаться как внешние, таки внутренние инвесторы.

Б'ємо рекорди

У 2020 році підприємці очікують небувалого зростання в галузі сонячної енергетики по всій Україні. Причиною такого розвитку стануть сонячні панелі, які активно встановлюються на дахах домогосподарств. Ще в 2019 році темпи зростання виробленої сонячної енергії досягли небувалого рекорду в 100 МВт, в 2020 рік експерти очікують ще більше зростання до позначки в 300 МВт. До кінця року очікується вихід потужності на рівень 1,2 Квт, що можна порівняти з виробленням електроенергії одного ядерного реактора. Але сонячна енергія має свою перевагу, так як вона абсолютно безпечна і рівномірно розподіляється по всій території України. Все це свідчить про мінімальні витрати на її транспортування.

Очевидний вибір

Але при цьому варто розуміти, що атомна енергетика в Україні аж надто залежна від ядерного палива Росії, і ця залежність порядком більше, ніж при зіставленні з газовою або нафтовою галуззю. Петро Порошенко планував добудувати два енергоблоки в Хмельницькій області, а також здійснити виробництво ядерного палива спільно з партнерами з США. За фактом зведення двох енергоблоків обійдеться державному бюджету в 72 млрд гривень. І якщо вірити словам Bloomberg, то саме стільки було інвестовано в розвиток сонячної енергетики в Україні. При цьому гроші в розвиток сонячної енергетики у великій мірі надходять від інвесторів, як внутрішніх, так і зарубіжних. А ось на зведення реакторів потрібно скористатися державною скарбницею або ж брати закордонний кредит, який також доведеться оплачувати з державної скарбниці, але вже дітям або онукам будівельникам реакторів. Вибір очевидний.

Пошук по тегам