Поєднання фотоелектичних та гідроелектростанцій

Оцінено потенціал гібридної роботи ГЕС та СЕС

<p style="text-align: justify;">&nbsp; Гібридні системи, що поєднують плавучу сонячну та гідро електростанції, мають високий потенціал річного виробітку електроенергії по всьому світу, згідно аналізу відділу енергетики у США, National Renewable Energy Laboratory (NREL).</p> <p>&nbsp; Вчені прогнозують, що плавучі СЕС, які розміщені на водосховищах ГЕС, можуть досягнути 7.6 терават встановленої потужності або 10,600 терават-годин річної енергії. Ці значенні не...

  Гібридні системи, що поєднують плавучу сонячну та гідро електростанції, мають високий потенціал річного виробітку електроенергії по всьому світу, згідно аналізу відділу енергетики у США, National Renewable Energy Laboratory (NREL).

  Вчені прогнозують, що плавучі СЕС, які розміщені на водосховищах ГЕС, можуть досягнути 7.6 терават встановленої потужності або 10,600 терават-годин річної енергії. Ці значенні не враховують генерації від гідроелектростанцій. В порівняння, сумарне світове споживання електроенергії у 2018 році склало трохи більше за 22,300 терават-годин енергії.

  Прорахунки є досить оптимістичними, але вони не відображають тенденції та економічну доцільність будівництва таких установ. Вони спрямовані на оцінку потенціалу доступних ресурсів, з врахуванням обмеженої площі водосховищ та ефективності генеруючих систем.

  Плавучі фотоелектричні станції знаходяться на стадії зародження і особливо популярні в країнах з обмеженою площею встановлення СЕС на наземних конструкціях.

  NREL повідомляє, що за попередніми даними 379,068 штучних водосховищ гідроелектростанцій по всьому світу можуть бути використані для встановлення плавучих ФЕС. Проте далеко не всі з них придатні для забудови через сезонну посуху та інші несприятливі фактори.

  Робота гібридних систем має безліч переваг. Розміщення ФЕМ на воді покращує охолодження, а використання спільної розподільчої підстанції для СЕС та ГЕС знизить капітальні витрати. Також ця технологія дозволяє балансувати виробітку енергії впродовж року, адже в посушливі періоди з інтенсивною інсоляцією, СЕС матиме високий енергетичний потенціал і навпаки, сезон дощів сприяє гарній роботі ГЕС. У перспективі можливий контроль надлишкової генерації СЕС за рахунок ГАЕС, накачуванням води у верхній басейн водосховища.

Пошук по тегам