Як нове покоління 500 Вт фотомодулів вплине на сонячну індустрію

Дебют у виробництві фотомодулів

У першому кварталі 2020 року були представлені нові моделі сонячних фотомодулів номінальною потужністю 500 Вт. Ця подія значно вплине на розробку майбутніх проектів сонячної енергетики.

        У першому кварталі 2020 року були представлені нові моделі сонячних фотомодулів номінальною потужністю 500 Вт. Ця подія значно вплине на розробку майбутніх проектів сонячної енергетики.

        Risen Energy та Trina Solar вперше оприлюднили моделі ФЕМ потужністю 500 Вт. Компанії Risen вдалось досягнути таких результатів за рахунок 50ти коміркової монокристалічної конструкції ФЕМ з використанням технологій Half-Cut Cells (комірки поділені навпіл) та PERC (нанесений відбиваючий екран на тильну поверхню комірки). Розміри комірки складають 210х210 мм. В свою чергу Trina Solar використовує комірки таких же розмірів, але іншу технологію - Tri-Cut Cell ( комірка поділена на 3 елементи). В результаті отримано ФЕМ, який трохи більший за стандартну 72 коміркову конструкцію.

      Використання панелей потужністю 500 ват значно вплине на капітальні затрати при будівництві СЕС, особливо великогабаритних. Потрібна кількість ФЕМ для отримання встановленої потужності зменшиться, як і кількість кріплень та витрат на монтажні роботи. Використання високопотужних ФЕМ також дозволить зменшити ціну за ват в системах зі змінним кутом та сонячними трекерами.

        Середня потужність фотомодулів, що встановлюються сьогодні складає близько 380 Вт. Це означає що компаніям Trina Solar та Risen вдалось збільшити потужність на 31% за поточні середні показники. Водночас ще 10 років тому середня потужність складала 250 Вт.

      Проте цей прорив не значно вплине на домашні сонячні станції, адже як і 72 коміркова конструкція, створений ФЕМ є занадто великим для покрівель з обмеженою площею, складною геометричною формою та кутом нахилу, що ускладнює монтажні роботи. Все що значно відрізняється від стандартного розміру  1,7 метри на 1 метр є занадто громіздким.

Пошук по тегам