Скільки потрібно сонячних батарей для будинку

Скільки потрібно сонячних батарей для будинку

На дане питання немає однозначної відповіді. Все залежить від кількості енергії споживаної в вашому домі: холодильник, чайник, мікрохвильова піч, телевізори, пральна машина, комп'ютери, кондиціонер, посудомийна машина та інше. На основі отриманих даних по споживанню енергії, нахилу і площі даху, вибору потужності сонячних панелей, розраховується необхідна кількість сонячних батарей для СЕС.

На дане питання немає однозначної відповіді. Все залежить від кількості енергії споживаної в вашому домі: холодильник, чайник, мікрохвильова піч, телевізори, пральна машина, комп'ютери, кондиціонер, посудомийна машина та інше.

На основі отриманих даних по споживанню енергії, нахилу і площі даху, вибору потужності сонячних панелей, розраховується необхідна кількість сонячних батарей для СЕС. Скільки сонячних батарей потрібно для будинку або квартири - точно зможе відповісти фахівець, тільки після виїзду на об'єкт.

Як розрахувати скільки потрібно сонячних батарей

Щоб розрахувати необхідну кількість сонячних батарей для будинку, потрібно відштовхуватися від кількох факторів:

  • Розміру покрівлі;
  • Кількості споживаної електроенергії в місяць;
  • Суми яку готові інвестувати в проект;
  • Потужності яка прописана в договорі на користування електричної енергії (потужність станції не повинна бути більше ніж в договорі на Зелений тариф).

Якщо потрібна станція виключно для заміщення власного споживання, необхідно відштовхуватися від середньомісячного споживання енергії будинком. Перед покупкою обов'язково повинен бути проведений розрахунок потужності, особливо, якщо стоїть завдання максимально швидко окупити сонячну станцію, потрібно встановлювати максимально можливу потужність станції.

Як самостійно розрахувати сонячні батареї і їх вироблення

Скористаємося простою формулою, за допомогою якої можна приблизно розрахувати скільки треба сонячних панелей для будинку. Для цього вам потрібно:

  1. Знати площу даху, для прикладу візьмемо 50 м²;
  2. Площа однієї сонячної батареї, беремо 1,63 м²;
  3. І потужність сонячної панелі - візьмемо середню по ринку на 275 Вт.

Тепер як розрахувати сонячні батареї для дому за допомогою формули:

  1. Площу даху ділимо на площу однієї панелі: 50 / 1,63 = 30,67, округляємо в меншу сторону, отримуємо 30 сонячних батарей.
  2. Далі множимо отриману кількість панелей на потужність однієї панелі: 30 * 275 = 8250 Вт, знову округлюемо в меншу сторону і виходить 8000 Вт або 8 кВт на годину.

Отримуємо сонячну електростанцію потужністю на 8 кВт з максимальною кількістю сонячних батарей в 30 штук, які покриють дах площею 50 м².

Ще раз нагадуємо, що вищенаведені цифри, всього лише приклад розрахунку приблизної кількості сонячних батарей для приватного будинку. У формулі не були враховані: тип і кут нахилу даху, втрата ККД в інверторі та акумуляторі, сезонність і т.п.

Які електроприлади враховуються при розрахунку показників СЕС для приватного будинку

Детальну увагу до потужності споживачів варто приділяти в разі проектування автономних систем і систем резервного живлення. У таких системах, обладнання повинно справлятися з навантаженням від споживачів, навіть мати якийсь запас потужності на час пускових процесів. Недостатня потужність обладнання в таких системах може призвести до аварійного відключення живлення під час перевантаження, і, навіть, до виходу його з ладу. Варто враховувати все потужне обладнання в будинку: електричні котли, електричні теплі підлоги, глибинні і циркуляційні насоси, компресори холодильників та ін.

У разі мережевої сонячної електростанції, важливіше враховувати споживання електроприладів, оскільки вся спожита потужність відніметься від обсягу електроенергії виробленої сонячною електростанцією, а недолік від потужності мережевих інверторів покривається споживанням з мережі.

Як поліпшити показники вироблення електроенергії

Згідно каліфорнійському дослідженню регулярне очищення батарей для сонячних електростанцій дозволяє виробляти більше на 12% електроенергії. Для вироблення максимальної кількості сонячних елементів СЕС встановлюються під певним кутом з урахуванням будови вашої даху. Оптимальний кут 45 ° для розміщення СЕС.

Таблиця вироблення енергії сонячних батарей, в залежності від кута нахилу

Будемо раді, якщо даний матеріал дав можливість дізнатися, як розрахувати сонячні батареї самостійно. Але ми б рекомендували звертатися до фахівців для проведення подібних розрахунків.

Пошук по тегам